Veterinárne ordinácie a kliniky

Veterinárne ordinácie a kliniky

Veterinárny dezinfekčný prostriedok je dôležitou súčasťou všetkých veterinárnych postupov a veterinárnych nemocníc, ktoré podliehajú štyrom pravidlám, ktoré platia aj v humánnej medicíne na ochranu pred infekciami: oddelené, karanténne, čisté a dezinfikované. Pokiaľ nie sú tieto pravidlá úplne dodržiavané alebo sú ignorované, môžu sa rôzne patogény šíriť ďalej a v najhoršom prípade aj infikovať iné zvieratá. Výber a použitie vhodných veterinárnych dezinfekčných prostriedkov môže byť skutočným prínosom pre veterinárne praktiky.

Veterinárne dezinfekčné prípravky: ktoré si vybrať?
Veterinárna prax stojí pred touto otázkou vtedy, keď chce získať vhodný dezinfekčný prostriedok. Ale čo to v skutočnosti znamená? Spravidla neexistuje žiadny bezpečný dezinfekčný prostriedok určený pre domáce zvieratá. Každý z veterinárnych dezinfekčných prípravkov má špecifické vlastnosti a výhody, ale vždy prichádza s niektorými negatívnymi vedľajšími účinkami. Výsledkom môže byť dezinfekčný prostriedok, ktorý vo veterinárnej praxi rýchlo zabíja širokú škálu patogénov, ale taktiež koroduje a ničí povrchy v ošetrovniach. Veterinárny dezinfekčný prípravok kompatibilný s látkou no na druhej strane pravdepodobne bude mať pomalý účinok alebo bude podporovať rezistenciu voči patogénom. Môže byť taktiež horľavý a vytvárať výpary.
Otázka, ktoré dezinfekčné prípravky pre veterinárne použitie sú vhodné, musí byť vždy zodpovedaná inou otázkou: „Aký je jeho účel a cieľ?“ Iba pri vyjasnení si typu aplikácie, doby kontaktu, spektra aktivity a možnej kompatibility materiálu je možné si vybrať správny dezinfekčný prostriedok pre veterinárne použitie.

Veterinárny dezinfekčný prostriedok a možné aplikácie:
      • Ručná dezinfekcia
Táto sa používa na dezinfekciu rúk vo veterinárnej praxi a pre zdravie zvierat. Obvykle sa skladá z druhov alkoholov, ako je ethanol alebo propanol a látok na ošetrenie pokožky, ktoré chránia pokožku pred vysušením pri pravidelnom používaní. Sanosil doporučuje na dezinfekciu rúk typ Sanosil S003 – bezalkoholový a bezchlórový prostriedok.
      • Povrchová dezinfekcia s veterinárnymi dezinfekčnými prostriedkami a dezinfekčnými detergentmi
Tieto sa používajú vo veterinárnych priestoroch pri pravidelnej dezinfekcii malých a veľkých plôch . Používajú sa podľa hygienického plánu, ktorý taktiež stanoví pravidelné čistenie kritických plôch vo veterinárnych miestnostiach, ako aj krabíc a klietok v karanténnych miestnostiach a čakárňach – použite typ Sanosil S006 alebo S010. 
Na dezinfekciu podláh je obľúbenou voľbou dezinfekčný prostriedok na priame použitie – SanoClean AR. Dá sa ľahko aplikovať vlhkým mikrovláknovým mopom, vyčistí prach a drobné nečistoty a je ním možné dezinfikovať všetko naraz.
     • Špeciálne dezinfekčné prostriedky používané na veterinárnych klinikách, napr. na dezinfekciu aerosolom
Tieto dezinfekčné prostriedky sa primárne používajú vo veterinárnom prostredí, ak je vybraný buď špeciálny typ aplikácie, ako je dezinfekcia aerosolom alebo ak je požadovaná zvýšená biologická bezpečnosť pri vypuknutí nákazlivých infekcií alebo patogénov. Tieto typy sa dajú používať namiesto štandardných produktov vtedy, aby nedošlo k rezistencii. Na špeciálnu dezinfekciu na odstránenie tuhých patogénov doporučujeme typ Sanosil S010 a dezinfikovať miestnosti pomocou Foggeru s prípravkom – typ Sanosil S015.

  oblasť aplikácie  produkt 
 Úprava vodypitná vodahorúca a studená voda 
 Operačné miestnosti / ambulancie podlahy, steny, stropy
pracovné priestory, zariadenia, nástroje 
dezinfekcia ovzdušia
dezinfekcia rúk
práčovne
 
 Dopravadopravné prostriedky 
 Izby pre karanténu / pooperačné izbypodlahy, steny, stropy
postele, prikrývky
dezinfekcia ovzdušia
nástroje, zariadenia, pracovné odevy
 
 Klimatizačné systémy / vetraniepráčky vzduchu, zvlhčovače vzduchu, ventilačné šachty